+menu -


Waniliowe mini serniczki z sosem wiśniowym

miniserniczki-blog

Sernik jest jednym z najbardziej ulubionych przeze mnie ciast. Moja Mama piecze najlepszy sernik. Na kruchym spodzie, z pysznym twarogowym wnętrzem, uwieńczony brzoskwiniami i galaretką. Kiedyś na pewno postaram się stworzyć takie cudo, a tymczasem prezentuję waniliowe serniczki. Stanowią one świetną słodko-kwaśną fuzję poprzez skontrastowanie smaku czekoladowego spodu i masy serowej z sosem wiśniowym.

Z całym SERcem mogę polecić te serniczki każdemu.

Chciałabym również nadmienić, iż mój wypiek wraz z tym daniem http://www.qchniaqry.pl/salatki/makaronowa-salatka-w-cytrynowych-koszyczkach/ spodobał się pani Ewie Wachowicz. Dzięki temu miałam przyjemność gościć w programie „Ewa gotuje” i oglądać te smaczności w wykonaniu naszej miss.

Składniki:

Czekoladowy spód

·       90 g mąki pszennej

·       140 g gorzkiej czekolady

·       3 jajka

·       100 g masła

·       180 g cukru

Masa serowa i sos wiśniowy

·       70 dag zmielonego twarogu

·       3 jajka

·       115 g cukru kryształu

·       laska wanilii

·       30 dag wiśni (świeże lub mrożone)

·       30 g cukru

·       1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy przestygniętą czekoladę, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową wlewamy do połowy foremek na muffinki.

Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, cukrem oraz ziarenkami wydrążonymi z  laski wanilii. Masę serową kładziemy na masę czekoladową. Muffinki pieczemy w 160 oC przez ok 15-20 min.

Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować.

Przestudzone muffinki polewamy sosem wiśniowym.

miniserniczki-miś-blog